8 Temmuz 2019 Pazartesi

Tek kişilik limitet şirket sahibiyim. Eşime ait işyerini kiralayarak faaliyetimi orada sürdürüyorum. Herhangi bir şekilde kira ödemesi yapmıyorum. Gelir Vergisi stopajı yapmak zorundamıyım. Yapmam gerekirse hangi matrahı esas almam gerekiyor. Eşim beyanda bulunacak mı?


Vergi tevkifatı (Stopaj) ile ilgili düzenlemeler Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. Maddesi ile Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 15. Maddesinde yapılmıştır. Her iki kanunda da vergi kesintisinin yapılması nakden veya hesaben yapılan ödemelere bağlanmıştır. Ödeme yapılmıyorsa vergi tevkifatı olmayacaktır. Kira ödenmiyorsa tevkifat yoktur. Ancak eşinizin kira almamasına rağmen emsal kira bedeli üzerinden gelir vergisi beyanında bulunması gerekir. Bu durum ortaklar tarafından bir bedel alınmaksızın şirkete kiralanan gayrimenkuller için de geçerlidir.
Maliye Bakanlığınca verilen özelge özeti şöyledir:
Mükellefin eşine nakden veya hesaben kira ödemesinde bulunmaması başka bir ifade ile işyeri kirası olarak hesaplarında gider göstermemesi halinde, söz konusu gayrimenkulün emsal kira bedelinin tevkifata tabi tutulmaksızın, eşi tarafından elde edilmiş gayrimenkul sermaye iradı olarak yıllık beyanname ile beyan edilmesi gerekmektedir.(SAYI : GEL.O.43/4303-47/48311;TARİH : 18.12.1998)"

Gelir İdaresi Başkanlığınca verilen bir başka özelge özeti ise şöyledir:
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
Sayı:B.07.1.GİB.4.06.16.01-2010-GVK-94-35-576
16/09/2010
“Bu hükümler çerçevesinde, Gelir Vergisi Kanununun 94' üncü maddesi gereğince tevkifat yapılabilmesi için nakden veya hesaben bir ödemenin bulunması gerekmektedir. Buna göre, şirket ortaklarına ait olan işyerinin kullanılması karşılığında nakden veya hesaben bir ödeme yapılmaması halinde Gelir Vergisi Kanununun 94' üncü maddesi gereğince gelir vergisi tevkifatı yapılması söz konusu olmayacaktır.
Ancak, gayrimenkul sahiplerinin söz konusu gayrimenkulü şirketin kullanımına bedelsiz bırakması nedeni ile bu gayrimenkulün Gelir Vergisi Kanununun 73' üncü madde hükmüne göre emsal kira bedelinin hesaplanması ve söz konusu kira bedelinin gayrimenkul sahiplerinin hisselerine düşen tutarının 1.070 TL' yi (2009 yılı için) aşması halinde ise, gayrimenkul sahipleri tarafından gayrimenkul sermaye iradı olarak aynı Kanunun 86' ıncı maddesine göre yıllık beyanname ile beyan edilmesi gerekmektedir.”