8 Temmuz 2019 Pazartesi

Nakit sermaye artışında faiz indirimi nasıl yapılır?


6637 sayılı Kanun ile Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 10. maddesinin birinci fıkrasına eklenen (ı) bendi uyarınca, sermaye şirketlerinde nakdi sermaye artışları ya da yeni kurulacak sermaye şirketlerindeki nakit sermaye tutarları üzerinden hesaplanacak faiz tutarının kurum kazancından indirim konusu yapılması şeklinde, öz sermayeyi güçlendirmeyi amaçlayan teşvik düzenlemesi yapılmış Yapılan düzenlemeye göre;
- 1 Temmuz 2015 Tarihinden sonra yeni kurulacak sermaye şirketlerinde nakit sermaye tutarı üzerinden  ya da 
- Halen faaliyette bulunan sermaye şirketlerinin 1 Temmuz 2015 tarihinden sonra yapacakları sermaye artışlarının nakit artış kısmı üzerinden, maddede öngörülen faiz oranı esas alınarak hesaplanacak tutarın % 50’si kurumlar vergisi matrahından indirilecektir. 
İndirim belli bir süre ile sınırlı olmayıp her yıl yeniden indirimden yararlanılabilir. Bu avantajdan şirketin hayatı devam ettiği sürece, sermayesi azaltılmamak kaydıyla, sonsuza kadar yararlanılabilecektir. Matrahın yetersiz olması nedeniyle ilgili dönemde indirim konusu yapılamayan tutarlar kalırsa, bu tutarlar sonraki dönemlere devredebilecek ve sonraki hesap dönemlerinde indirilebilecektir.
Bu indirimden gelir vergisi mükellefleri de yararlanamayacaklardır.